EOR HP houdt op te bestaan

Eén van de Europese ondernemingsraden van het eerste uur, die van Hewlett Packard (HP), houdt in januari 2014 op te bestaan. Dat is de conclusie van deze EOR, die op dit moment (medio januari 2014) formeel nog de HP-medewerkers in de EEA-landen en Turkije en Zwitserland vertegenwoordigt. De oorzaak hiervan is dat bij heronderhandeling (in 2013) voor een nieuwe EOR-overeenkomst voor HP geen onderhandelingsresultaat is bereikt, dat voor de EOR acceptabel is. Omdat op 24 januari 2014 de "nawerking" van de huidige overeenkomst na de opzegging (in 2012) hiervan door de EOR eindigt, houdt de EOR van rechtswege op te bestaan. In onze platformbijeenkomst van 5 februari 2013 heeft de EOR van HP uitgebreid verslag gedaan van de situatie die in 2012 heeft geleid tot de heronderhandelingen. Hieronder, vanaf die aanleidende situatie tot aan de constatering dat de EOR ophoudt te bestaan, de belangrijkste feiten in chronologische volgorde.

Tot zo ver de chronologie van deze HP case. Een voor veel EORen heel belangrijke zaak, omdat hij gaat over artikel 13 overeenkomsten, over Engelse wetgeving en over een bedrijf dat zijn hoofdzetel buiten Europa heeft. Als vakbondsplatform voor Nederlandse EOR-leden willen we graag bijdragen aan een verbetering van de positie van EORen die in dit soort situaties terechtkomen door mensen uit verschillende bedrijven en verschillende disciplines met elkaar in contact te brengen. Ook vinden wij het belangrijk dat de mogelijkheden voor begeleiding van EORen door vakbonden (Europees en nationaal) meer aandacht krijgen en beter benut kunnen worden. De EWC Guidelines die zijn opgesteld door de grote ETUFs (European Trade Union Federations), zoals industriAll Europe en UNI Europa, bieden daarvoor een belangrijke basis.

Wij blijven u op de hoogte houden van de ontwikkelingen bij HP en gaan samen met FNV Formaat/EOR Service bekijken op welke manier we aan deze case in 2014 verder aandacht kunnen besteden in onze bijeenkomsten.

Terug naar begin van de pagina.